Rijst is in Portugal een onmisbaar element tijdens het avondeten. De Portugezen zijn dol op rijst, gemiddeld eet een Portugees ongeveer 18 kilo rijst per jaar (in andere Europese landen eet men gemiddeld 6,5 kilo rijst per jaar). Best veel dus.
Rijst wordt dan ook veel verbouwd in Portugal. De twee bekendste rijstsoorten zijn de Carolino en de Agulha.
De Carolino is een korte korrel rijst, die je het beste kan vergelijken met de Italiaanse Arborio, welke vaak gebruikt wordt voor de risottos. In Portugal wordt deze kleverige rijst vaak gebruikt als hoofdmaaltijd voor bijvoorbeeld de arroz de marisco (rijst met zeevruchten).
De Agulha is een lange korrel rijst, deze wordt vaak gebruikt als bijgerecht tijdens het avondeten zoals bijvoorbeeld de arroz de tomate (tomatenrijst). Dit simpele, authentieke bijgerecht tref je overal in Portugal aan. Iedereen heeft zijn eigen versie van dit heerlijke rijstgerecht. Men serveert het met wat gegrilde vis of kip. Dit recept is ideaal om een keer je normale portie gekookte rijst naar een hoger niveau te tillen.
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 rijpe roma tomaten
- 2 el olijfolie extra vierge
- 200 g lange korrel witte rijst
- 125 ml droge witte wijn
- 1 laurierblad
- 125 ml tomaten passata
- 250 ml kippenbouillon
- zeezout
- versgemalen witte peper
Bereidingswijze
- Snipper de ui en de knoflook. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Leg de tomaten circa 20 seconden in een pan met kokend water. Schep de tomaten eruit en doe deze meteen in een kom gevuld met ijsblokjes en water. Pel het vel eraf en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de rijst toe en bak al roerend 2 minuten mee. Schenk de wijn erbij en laat deze ca. 2 minuten inkoken. Voeg de tomaten, laurierblad, passata en kippenbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten met de deksel op de pan op laag vuur sudderen. Verwijder de laurierblad en breng op smaak met zout en peper.