Bifana

door Linda

Als je een keer in Portugal bent, raad ik je zeker aan om een broodje met vlees te eten. Je zou het misschien niet zeggen, maar de Portugezen kunnen geweldige broodjes met vlees maken. De twee meest bekende zijn de prego (broodje biefstuk) en de bifana (broodje varkensvlees). Beiden zijn vrij eenvoudige broodjes waarbij het allerbelangrijkste het vlees is.

Het vlees moet van topkwaliteit zijn, met minder nemen de Portugezen geen genoegen.

Portugezen willen weten waar hun vlees vandaan komt en sommigen slachten nog steeds hun eigen vlees (zoals mijn oma).

Voor de bifana moet je het vlees lang marineren in witte wijn. Dit zorgt uiteraard voor een heerlijke smaak, maar hierdoor wordt het vlees ook veel malser. We beleggen het broodje ook niet met sla of tomaat, het draait tenslotte alleen om het vlees. Zo zien de Portugezen het graag. Dit is wat mij betreft het ultieme slow fastfood gerecht. Enjoy!

Bifana

Aantal: 4 personen Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

4 varkenslapjes
6 teentjes knoflook, fijngeraspt
250 ml droge witte wijn
1 laurierblad
1 el witte wijnazijn
1 el gerookte paprikapoeder
1 el zeezout
4 Italiaanse bollen
4 el chili olie
1 el olijfolie extra vierge
mosterd, om erbij te serveren

Bereidingswijze

  1. Sla het vlees plat en mals met een vleeshamer, of tussen twee stukjes plasticfolie met een zware pan, tot het vlees ca. ½ cm dik is. Halveer het vlees en meng in een kom met de knoflook, de wijn, het laurierblad, de witte wijnazijn, de gerookte paprikapoeder en het zout. Laat ca. 8 uur afgedekt marineren in de koelkast.
  2. Snijd de Italiaanse bollen open en bestrijk de binnenkant met de chiliolie. Rooster de binnenkant broodjes in een droge koekenpan goudbruin. Haal de broodjes uit de pan en verhit de olijfolie in de pan. Voeg het vlees en een paar eetlepels van de marinade toe en bak het vlees goudbruin gaar.
  3. Verdeel op ieder broodje 2 lappen vlees en drizzle er lekker veel mosterd er overheen. Serveer meteen.

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy