Espetadas

door Linda

Het zonnetje schijnt! Zijn jullie ook zo aan het genieten van het mooie weer de afgelopen dagen? Ik wel. En het ziet ernaar uit dat het voorlopig zo zal blijven. Tijd voor velen om dus de BBQ aan te steken. Ik ben dol op BBQ. Altijd als ik in Madeira ben ga ik met mijn familie barbecueën. Een traditioneel gerecht wat er dan gemaakt wordt zijn de espetadas oftewel de vleesspiezen. Dit gerecht vind je in elk restaurant terug op het menu.

Mocht je een keer op Madeira zijn, dan raad ik je zeker aan om dit gerecht te nemen. De manier hoe het geserveerd wordt is al een spektakel op zich. Aan je tafel wordt er een enorm grote vleesspies gebracht en deze hangt men dan aan een speciale houder.

Op Madeira heeft iedereen wel een eigen zelfgemaakte barbecue oven. Ze hebben het zelf ingebouwd of net als mijn oom Jose zelf een olievat omgebouwd tot een barbecue.

Maar wat maakt de espetadas nou zo bijzonder? Tja, eigenlijk alles. Ik beschouw het als de ultieme ode van de Portugezen aan vlees. Niks geen poespas met vele kruiden of marinades. Nee, ze laten de pure smaak van het vlees spreken in dit gerecht met één belangrijk ingrediënt: verse laurier. Verse laurier kan je helaas niet in supermarkten vinden. Wel in groothandels, deze zijn vaak erg goedkoop. Voor een flink bosje betaal je maar een paar euro. Heb je een laurierboom in je tuin? Maak dan van de takken de spiezen, zo doen velen het ook op Madeira.

Wil je dit ook een keer proberen op de bbq? Hieronder tref je het recept. 

Espetadas

Aantal: 6 personen Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

1 kilo ossenhaas, in blokjes
2 el zeezout
8 teentjes knoflook
8 verse laurierblaadjes
olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

  1. Steek de BBQ aan. 
  2. Doe flink wat zeezout, teentjes knoflook en laurierblaadjes in een vijzel. Wrijf in de vijzel fijn. Rijg het vlees aan de spiezen en bestrooi ze royaal met het zoutmengsel en de olijfolie. Grill de espetadas op de BBQ goudbruin gaar. 

Tip

Tip: Ook lekker met kippendijen.

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy