Pastéis de nata

door Linda

Zeg je Portugal, dan zegt men vaak pastéis de nata. Dit overheerlijke custard taartje is het symbool van de Portugese keuken.  Deze lekkernij is ontstaan in de 18e eeuw door de nonnen van de Mosteiro dos Jerónimos, een hiëronymietenklooster in Belém. Het was in die tijd gebruikelijk dat men eiwitten gebruikten om hun kleding te stijven.

Met de overgebleven eidooiers creëerde men de meest fantastische patisserie, desserts en taarten. Zo is Portugese patisserie repertoire ontstaan. 

Om de klooster te ondersteunen moesten de monniken inkomsten genereren. Daarom gingen ze de straten van Belém op om de pastéis de nata te verkopen. In 1834 moest het klooster zijn deuren sluiten en hebben zij het originele recept verkocht aan de eigenaren van een suikerfabriek. Deze eigenaren openden in 1837 de Fábrica de Pastéis de Belém en tot op de dag van vandaag maken zij iedere dag volgens oud recept de originele pastéis de nata of zoals zij hem noemen pastéis de Belém. 

Als je een keer in Lissabon bent, is het zeker de moeite waard om de Fábrica de Pastéis de Belém te bezoeken. Deze ligt namelijk een paar minuten verwijdert van de Mosteiro dos Jerónimos. Deze prachtige klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Lissabon. 

Overigens hoor je vaak ook nog pastel de nata. Wat is het verschil tussen een pastéis en een pastel de nata?

Simpel: Pastéis is meervoud en pastel is enkelvoud. Makkelijk, toch?

Pastéis de nata

Aantal: 12 stuks Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g suiker
  • 125 ml water
  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 kaneelstokje
  • 3 reepjes citroenschil van een biologische citroen
  • een snufje zeezout
  • 1,5 el bloem
  • 10 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 2 eidooiers
  • 1 ei

Extra nodig: muffinbakplaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 230°C. 
  2. Doe de suiker met het water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes inkoken tot een suikersiroop. 
  3. Verwarm 175 ml melk met de vanille, de kaneel, de citroenschillen en het zout en breng tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten intrekken. Verwijder de kaneel en de citroenschillen. Roer de rest van de melk met de bloem tot een papje. Schenk het papje al roerend bij de warme melk, zet het pan weer op het vuur en laat 1 minuut koken. Schenk de er langzaam suikersiroop bij en roer met een garde alles goed door. Laat het melkmengsel afkoelen tot 35°C. 
  4. Leg ondertussen de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een rechthoek. Rol in de lengte strak op en snijd in 12 gelijke stukken. Verdeel de stukken over de ingevette holtes van de muffinbakplaat en duw met je duim en wijsvinger aan tot aan de rand, tot er mooie bakjes ontstaan.
  5. Voeg de eidooiers en het ei bij het melkmengsel en roer met een garde alles goed door. Schenk de custard in de bladerdeegbakjes tot ⅔ aan de rand. 
  6. Bak de pastéis de nata 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant donkerbruin tot zwart is. 

Anderen vinden deze leuk

1 reactie

Pasteis de nata - Dikke koppen niet te stoppen januari 18, 2022 - 3:32 pm

[…] de nata en kwam op de website van Tasty Portugal terecht. Ik maakte de gebakjes volgens haar recept van @tastyportugal.nl en ze smaken super […]

Reactie

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy