Warme olijven, heb jij er al eens van gehoord? Als je wel eens in Portugal bent geweest dan vast. Warme olijven worden in Portugal voornamelijk geserveerd in tascas (kleine, lokale restaurants, vaak gerund door families).
In deze tascas tref je deze overheerlijke snack vaak aan op de menukaart als een petisco. Petiscos zijn de Portugese versie van de Spaanse tapas. En deze warme olijven bestel ik dan ook altijd als deze op het menukaart staan!
Ik kan wel met zekerheid zeggen dat de Portugezen een grote voorliefde hebben voor olijven. Het is dan ook zeker niet ongebruikelijk wanneer je op bezoek gaat bij een Portugees, er een grote pot olijven op tafel verschijnt om te snacken. Het maakt niet uit of het ochtend, middag of avond is, olijven tref je overal en bij iedereen in de keuken aan. Door deze grote liefde voor olijven hebben de Portugezen dan ook geweldige manieren gevonden om olijven te verwerken in diverse gerechten. Zo worden de olijven bijvoorbeeld meegebakken met de bakkeljauw in bacalhau à bras of laat men deze zachtjes meesudderen in een heerlijke stoofgerecht. Maar ze maken er ook vaak verrukkelijke petiscos van. Wat dacht je bijvoorbeeld van gefrituurde olijven gevuld met tonijn of geitenkaas?
Zelf maak ik thuis altijd deze warme olijven, een heerlijk en makkelijk te maken gerecht voor bij de borrel. Ik gebruik altijd olijven met pit, deze bevatten namelijk nog meer smaak. Het mooie van dit recept is dat je eindeloos kan variëren met diverse smaakmakers.
Gebruik bijvoorbeeld verse rozemarijn en sinaasappelschil in plaats van laurierblad en citroen. Of doe er wat verse venkelzaadjes bij. Denk als een echte Portugees en maak het vooral eigen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Dit gerecht heb je binnen 15 minuten op tafel. Je kan het ook laten afkoelen en bewaren in een gesteriliseerde glazen pot. Zo trekken de smaken er nog beter in. Zodra ik de warme geuren in huis ruik, trek ik alvast een fles port open en kan niet wachten om aan te vallen.
Ingrediënten
- 225 g gemengde olijven met pit
- 75 g blanke amandelen, ongeroosterd
- 125 ml olijfolie extra vierge
- 3 teentjes knoflook, geplet
- 4 verse laurierblaadjes
- 4 reepjes citroenschil van een biologische citroen
- versgemalen witte peper
- 1/2 piri piri/ bird’s eye chili peper, in ringen incl. zaadjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm in circa 15-20 minuten.