GEHAKTBALLETJES IN PITTIGE TOMATENSAUS

door Linda
Recept voor gehaktballetjes in pittige tomatensaus

In Spanje heb je de albondigas, in Portugal heb je de almondegas, gehaktballetjes in pittige tomatensaus. In Portugal tref je deze heerlijke balletjes voornamelijk aan op de menukaarten van tascas. 

Tascas zijn kleine, lokale restaurants, vaak gerund door families. Ga je op vakantie naar Portugal, dan raad ik je ook zeker aan om vooral te gaan eten bij een tasca. Authentieker dan wordt het niet. Sommigen vergelijken tascas ook wel met de Spaanse tapasbar of een Italiaanse osteria, maar het grote verschil is dat er bij de tascas echt alleen familiegerechten worden geserveerd. Oorspronkelijk zijn de tascas ontstaan als kleine lokale cafés waarbij men alleen een huiswijn, een likeurtje en een paar snacks zoals gehaktballetjes (almondegas) of groente tempura (peixinhos da horta) serveerden.

Met de jaren zijn de tascas uitgegroeid tot (in mijn ogen) de allerbeste food hotspots van Portugal waarbij men de traditionele Portugese eetcultuur eert met heerlijke gerechten.

Vaak hebben ze wel een aantal vaste gerechten op de menukaart, maar meestal bestelt men iets van het dagmenu (pratos do dia) dat op een krijtbord geschreven staat. De almondegas zijn vaak een vast onderdeel van het dagmenu als snack (petisco). 

Het leuke van almondegas is dat er geen vast recept voor bestaat. Iedere tasca gebruikt zijn eigen familierecept. Voor dit recept gebruik ik ook mijn eigen familierecept. Voor de gehaktballetjes gebruik ik half-om-half gehakt. Deze breng ik op smaak met warme specerijen zoals een snufje kaneelpoeder en gemalen komijn. 

Uiteraard zou het geen Portugese tomatensaus zijn als deze geen wijn bevat. Ik gebruik witte wijn en omdat het natuurlijk wel een beetje pittig moet zijn ook chiliflakes. 

Uiteraard zou het geen Portugese tomatensaus zijn als deze geen wijn bevat. Ik gebruik witte wijn en omdat het natuurlijk wel een beetje pittig moet zijn gebruik ik chiliflakes. 

Heerlijk als borrelhapje, maar ook lekker om tussen een zacht bolletje te doen. 

Recept voor gehaktballetjes in pittige tomatensaus

Gehaktballetjes met pittige tomatensaus

Aantal: 20 stuks Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g half om half gehakt
  • 1 el paneermeel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeraspt
  • 1 tl Worcestershire saus
  • ¼ tl gemalen komijn
  • een snufje versgeraspte nootmuskaat
  • een snufje kaneelpoeder
  • zeezout
  • versgemalen witte peper
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl chili vlokken
  • 250 ml witte wijn
  • ½ bosje bladpeterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Meng het gehakt met de paneermeel, ei, knoflook, Worcestershire saus, gemalen komijn, nootmuskaat en de kaneelpoeder in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper. Maak je handen nat en rol er 20 balletjes van. 
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de balletjes 4 minuten aan alle kanten goudbruin. Haal de balletjes uit de hapjespan. Doe de tomatenblokjes met de paprikapoeder, chili vlokken en witte wijn in de hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat circa 10 minuten zachtjes inkoken. 
  3. Doe de balletjes weer in de hapjespan en laat met de deksel op de pan 5 minuten zachtjes gaar sudderen. 
  4. Garneer de gehaktballetjes met de peterselie. 

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy