Bij een steak sandwich denkt men meteen aan Amerika met zijn grote variaties aan steak sandwiches. Zeker de Philly cheese steak sandwich is een regelrechte klassieker. In Portugal hebben ze ook een geweldige steak sandwich genaamd: prego no pão.
Ik heb hier al vaker op mijn blog verteld dat de Portugezen meesters zijn in het creëren van gerechten met weinig ingrediënten en vol smaakexplosies. De steak sandwich oftewel prego no pão is dan ook geen uitzondering.
Wat deze heerlijke sandwich zo uniek maakt is dat men de biefstuk plat en mals slaat samen met veel teentjes knoflook. Door de knoflook in de biefstuk te slaan wordt de knoflook als het ware vastgenageld als een spijker in het vlees. Prego no pão betekent dan ook letterlijk: spijker in het brood. De truc is om het vlees op heel hoog vuur snel goudbruin te bakken. Men serveert het vlees op een knapperig bolletje of een bolo do caco met lekker veel jus en mosterd.
In sommige cafés doen ze er ook nog een gebakken spiegeleitje bovenop. Mijn persoonlijke favoriete combi, heerlijk!
De steak sandwich eet men doorgaans in Portugal niet als lunch, maar meer als een late avond snack na een avondje stappen met vrienden. Samen met de bifana sandwich zijn deze twee sandwiches de ultieme late night comfort food gerechten tijdens het laatste rondje in de kroeg.
Ik gebruik voor dit recept een biefstuk van goede kwaliteit. Je weet het, de Portugezen gaan altijd voor de beste kwaliteit vlees. Voor een luxere versie gebruik je een bavette. En wil je een beetje extra vet? Gebruik dan een entrecote. En net als bij de bifana sandwich, absoluut niet het broodje met rucola of tomaat beleggen. We willen hier geen nieuwe bifana gate creëren.
Ingrediënten
- 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 4 biefstukken
- zeezout
- versgemalen witte peper
- margarine, om in te bakken
- 2 laurierblaadjes
- een flinke scheut rode wijn
- 4 eieren
- 4 harde bolletjes
- mosterd, om erbij te serveren
Bereidingswijze
- Verdeel de knoflook over de biefstukken. Sla het vlees plat en mals met een vleeshamer of tussen twee stukjes plasticfolie met een zware pan tot het vlees ca. ½ cm dik is. Breng het vlees op smaak met zout en peper.
- Verhit een flinke klont margarine samen met de laurierblaadjes in een grote koekenpan en bak de biefstukken aan beiden kanten in 2 minuten goudbruin gaar. Haal het vlees uit de pan en laat rusten op een bord afgedekt met aluminiumfolie. Zet de pan weer op het vuur, schenk de wijn erbij en laat deze inkoken.
- Verhit een klein klontje margarine in een koekenpan en bak 4 spiegeleieren.
- Snijd de bolletjes open. Leg de biefstuk en vervolgens het spiegeleitje er bovenop. Verdeel de jus en wat mosterd erover. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer meteen.