Granola Portuguesa

door Linda

Ik ben dol op granola! Jij ook? Vandaag deel ik met jullie mijn ultieme granola recept met authentieke Portugese smaakmakers. 

Mijn liefde voor granola begon al op vroege leeftijd. Iedere ochtend begon ik de dag het liefst met iets knapperigs. Het begon met de old school cornflakes, toen trok de cruesli mijn aandacht om vervolgens volledig over te stappen naar de granola.

De geur van de knapperige havervlokken gemengd met noten en specerijen warmde iedere ochtend mijn kleine, culinaire hartje. 

Toen ik jaren geleden ging werken bij een biologische bakkerij was ik dan ook door het dolle heen dat ik daar granola leerde maken. Ik dacht dat het ontzettend moeilijk zou zijn, maar niets is minder waar. Het is namelijk ontzettend makkelijk om te maken. En nog belangrijker het smaakt ook veel lekkerder dan de voorverpakte granola uit de supermarkten. Als je de basis eenmaal onder de knieën hebt, dan kun je lekker gaan variëren met diverse smaakmakers zoals specerijen, noten en gedroogd fruit. 

Maar hoe maak je nou de perfecte knapperige granola?

Hieronder deel ik met jullie mijn 5 no-fail tips en tricks om de perfecte granola te maken. 

HAVERVLOKKEN/ HAVERMOUT
Ik kies altijd voor havervlokken, deze behouden namelijk hun vorm tijdens het bakken. Havermout zijn gebroken havervlokken en zuigen het vocht op van de olie en de suikers. Dit zorgt voor een ‘chewy’ granola. Ik hou van een ‘crunchy’ granola, daarom gebruik ik havervlokken.

OLIE
Olie is ontzettend belangrijk om een mooie goudbruine granola te maken. Ik gebruik altijd een Portugese olijfolie, deze is namelijk veel zachter van smaak. Maar je kunt ook een goede olijfolie of zonnebloemolie gebruiken. Kokosolie kan ook, deze moet je wel eerst even smelten voordat je alle ingrediënten gaat mengen.

VLOEIBARE ONGERAFFINEERDE SUIKERS
Ik gebruik altijd een vloeibare ongeraffineerde suiker soort, zoals (rauwe) honing, ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop. Deze bevatten vitamines en mineralen. De suikers zorgen natuurlijk voor een zoete smaak en voor die heerlijke ‘crunch’. Hoe meer vloeibare suikers je toevoegt, hoe plakkeriger de granola zal worden. Als ik honing gebruik, kies ik altijd voor rauwe honing. Rauwe honing smaakt veel lekkerder en bevat ook veel mineralen, vitamine B, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Gezondheidsvoordeeltje dus! Maar gewone honing is ook prima. 

GOED UITSPREIDEN EN AANDRUKKEN
Als ik granola recepten lees wordt er vaak in de bereidingswijze gezegd dat je iedere 5 minuten de granola moet omscheppen. Wat er dus niet bij verteld wordt is dat het ontzettend belangrijk is om de granola goed uit te spreiden op de bakplaat en deze aan te drukken. Je wilt dus een mooie dunne plak hebben op de bakplaat. Zo weet je zeker dat de granola gelijkmatig goudbruin krokant gaat worden.

AFKOELEN
Misschien de allerbelangrijkste tip: volledig laten afkoelen. Ik weet als geen ander hoe verleidelijk het is om meteen te gaan snoepen van de heerlijke granola die je net gemaakt hebt. Maar laat de granola echt volledig afkoelen. Dit is de laatste stap om ervoor te zorgen dat je granola super knapperig wordt. Geduld is hierbij dus een schone zaak, maar je wordt er ook rijkelijk voor beloond!

Heb ik je al een beetje kunnen verleiden om zelf aan de slag te gaan? Probeer dan mijn granola met echte Portugese smaakmakers zoals kaneel, amandelen, sinaasappel, honing, vijgen en olijfolie. 

Granola Portuguesa

Aantal: 10 porties Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g amandelen
  • 1 biologische sinaasappel, fijngeraspt
  • 350 g havervlokken
  • 1 el kaneelpoeder
  • een snufje zeezout
  • 2 el (Portugese) olijfolie extra vierge
  • 6 el (rauwe) honing
  • 125 g gedroogde vijgen, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de amandelen grof. Meng de amandelen met de sinaasappelrasp en de havervlokken, kaneel, zout, olijfolie en de honing in een kom. 
  2. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en druk het goed aan. Rooster de granola in circa 15 minuten goudbruin krokant. Schep elke 5 minuten om en druk weer goed aan op de bakplaat. Neem de granola uit de oven en laat helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde granola met de vijgen.

Tip

De granola kun je luchtdicht verpakt circa 2 weken bewaren.

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy