Tomatensoep uit Madeira

door Linda

Als je aan Madeira denkt, denk je misschien niet meteen aan soep en zeker niet aan tomatensoep.  Maar wist je dat de Portugezen een geweldige soep traditie hebben? En deze authentieke tomatensoep uit Madeira is dan ook zeker geen uitzondering.

Voor de Portugezen is het dan ook normaal om iedere dag een kop verse soep te eten. Als voorgerecht voor het avondeten, maar ook als lunch. Soms eten ze zelfs 2 keer op een dag een soepje.

Wat de Portugese soepen zo uniek maakt, is dat ze niet gebaseerd zijn op bouillons, maar op verse ingrediënten, die ze langzaam laten garen.

Verder zijn het vaak stevige maaltijdsoepen vol met rijke smaken. Vaak worden er ook natuurlijke bindmiddelen aan toegevoegd zoals aardappelen, peulvruchten en brood.

Een kop soep in Portugal is dan ook de perfecte manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen.

Soms zijn de soepen gemaakt van restjes die overgebleven zijn van andere gerechten. Portugezen voelen veel liefde en waardering voor hun voedsel en ze vinden het een schande om eten weg te gooien.

Alles wordt weer verwerkt in een geweldig gerecht en de soepen laten zien hoe inventief de Portugezen zijn. Met weinig ingrediënten weten ze iets enorm smaakvols te creëren.

Dat zie je ook terug in dit gerecht. Deze tomatensoep komt oorspronkelijk uit Madeira. Een simpele soep met weinig ingrediënten, rijk van smaak en het gepocheerd eitje maakt het gerecht helemaal af.

Sopa Tomate e Cebola

Aantal: 4 personen Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

2 el olijfolie extra vierge
3 uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el witte port
1 kilo tomaten, ontveld en grof gehakt
100 g chouriço, in kleine blokjes
2 el azijn
4 eieren
zeezout
versgemalen witte peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en laat de uien 10 minuten zachtjes gaar bakken. Voeg de laurierblad en de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Schenk de port erbij en laat deze inkoken. Voeg de tomaten erbij en schenk er 1 liter water bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten met de deksel op de pan sudderen. 
  2. Bak ondertussen in een droge koekenpan de chouriço goudbruin krokant. 
  3. Breng een pan met water tegen de kook aan. Voeg de azijn toe en zet het vuur laag. Maak met een lepel een draaikolk. Breek het ei in het midden daarvan en pocheer de ei in circa 3 minuten gaar. Schep uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de eieren. 
  4. Doe de helft van de soep in een blender en pureer de soep. Schenk de gepureerde soep weer terug in de pan. Breng goed op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de soep in kommen en leg een gepocheerd eitje er bovenop. Garneer met de krokante chourico en verdeel er een klein beetje van het overgebleven vet overheen.

Anderen vinden deze leuk

2 reacties

Clourinda juni 29, 2021 - 9:50 pm

Oei deze lijkt me heel lekker! Is Chouriço vergelijkbaar met Chorizo?

Reactie
Avatar foto
Linda juni 30, 2021 - 8:15 am

Je kan de chouriço in dit recept vervangen door Spaanse chorizo. Een Portugese chouriço heeft een hogere vetgehalte dan een chorizo waardoor het als boter in je mond smelt. Daarnaast is deze ook wat kruidiger en dieper van smaak door de toevoeging van wijn, knoflook en peper. Persoonlijk vind ik de chouriço dan ook veel lekkerder dan een chorizo. Deze kan je niet in de supermarkt kopen, maar tegenwoordig heb je online genoeg Portugese webshops die deze heerlijke worst verkopen.

Reactie

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy