Opperdoezers op z’n Portugees

door Linda

Ik kook altijd zoveel mogelijk met seizoensproducten, ik ben er dol op! Deze haal ik dan ook altijd op de markt of bij de lokale boer. Het biedt zoveel voordelen om met het seizoen mee te koken. Het is beter voor je portemonnee, het milieu, de lokale handel en belangrijker nog het is veel lekkerder. Ik probeer ook mijn dochter hier in mee te nemen, ze vindt het dan ook erg raar dat er in december aardbeien in de supermarkt liggen. 

Mijn absolute favoriete seizoensproduct is dan ook de Opperdoezer Ronde. Dit streekproduct is ieder jaar maar kort beschikbaar, dus ik sla dan ook meteen heel wat kilo’s in.

Deze aardappel wordt in Opperdoes geteeld en gerooid, de schil is heel dun, dus schillen is overbodig. Je schraapt de schil er makkelijk af onder de kraan, maar ik laat de schil altijd zoveel mogelijk erop zitten. Deze bevatten veel vezels, dus zonde om weg te gooien!

Voor deze seizoenstopper besloot ik een makkelijke Holland meets Portugal recept te creëren. De Portugezen zijn ook echte aardappel liefhebbers, deze zijn samen met rijst een onmisbaar onderdeel van de avondmaaltijd. Gekookt, gebakken, gefrituurd, hun liefde voor aardappelen is iets wat ze met ons gemeen hebben. In Portugal worden gekookte aardappelen vaak op smaak gebracht met een mengsel van olijfolie, peterselie, citroen en fijn geraspte rauwe knoflook. Nadat de aardappelen gekookt zijn wordt dit oliemengsel meteen eroverheen gegoten. Door de warmte van de aardappelen wordt de rauwe knoflook een klein beetje gegaard, hierdoor verdwijnt de scherpe smaak. Deze bereidingswijze leek me dan ook perfect voor onze Hollandse Opperdoezers. Breng een beetje Portugal naar de Hollandse keuken dit seizoen. 

Opperdoezers op z'n Portugees

Aantal: 4 personen Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kilo Opperdoezer Ronde aardappelen
  • 3 el Portugese olijfolie extra vierge
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • ¼ biologische citroen, sap uitgeperst
  • 1 tl zeezout
  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt

Bereidingswijze

  1. Boen de aardappelen schoon onder de kraan. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. 
  2. Meng de olijfolie met de peterselie, de citroensap en het zeezout. Giet de aardappelen af en schep op een schaal. Schenk het olijfolie mengsel er overheen, roer alles goed door elkaar. 

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy