Deze tuinbonensalade is geïnspireerd op een echte Portugese klassieker: tuinbonen met chouriço (favas com chouriço), maar dan net even anders. Ik maak er namelijk een rijkelijk gevulde salade van. Hiervoor gebruik ik cherrytomaten, sjalot en heel veel koriander.
Wist je dat ze in Portugal dol zijn op tuinbonen? Ze verwerken deze geweldige peulvruchten dan ook vaak in stoofpotten, soepen of serveren ze als snack (petisco). De Portugezen gebruiken het liefst verse tuinbonen, voor dit recept gebruik ik de diepvries variant. Wel zo makkelijk en net zo lekker.
Deze salade heb je dan ook binnen no-time op tafel. Met het vet dat vrijkomt van de gebakken chouriço maak ik samen met de kruidenazijn een heerlijke dressing.
Dit gerecht is ideaal om te serveren met een gebakken vis of kip.
Ingrediënten
- 450 g diepvries tuinbonen
- 150 g chouriço, in dikke plakken
- 1 el kruidenazijn
- 1 sjalot, in flinterdunne ringen
- 200 g cherrytomaten mix, gehalveerd
- zeezout
- versgemalen witte peper
- 1 flinke bos koriander, grof gehakt
Bereidingswijze
- Breng een pan met water aan de kook en kook de tuinbonen in 3 minuten beetgaar. Giet de tuinbonen af en laat afkoelen.
- Bak de chouriço in een droge koekenpan goudbruin krokant. Schep de chouriço uit de pan, bewaar het vet.
- Maak een dressing van het achtergebleven chouriço vet en de kruidenazijn.
- Meng in een kom de tuinbonen met de chouriço, de sjalot en de cherrytomaten. Schenk de dressing erbij en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer de salade royaal met de koriander.