Piri piri, je hebt er vast ongetwijfeld van gehoord. Vaak denkt men bij piri piri aan een saus, maar niets is minder waar. Het is namelijk een pepersoort.
Er wordt inderdaad ook een saus van gemaakt, dit noemt men piri piri molho picante (letterlijk vertaald: piri piri pikante saus).
In Nederland kent men de piri piri peper als de bird’s eye chili peper. Laat je niet misleiden door deze kleine rode duiveltjes, ze zijn veel heter dan ze eruit zien. Deze rakkers hebben een scoville waarde van 50.000 tot 100.000 eenheden. Een spaanse rode peper heeft een scoville waarde van 3.000 tot 5.000 eenheden, om even een vergelijking te maken.
De piri piri/ bird’s eye chili pepers zijn door de Portugezen ontdekt in Mozambique (een voormalig Portugese kolonie). Van hieruit brachten zij deze pittige smaakmakers mee naar het vasteland van Portugal.
De Portugezen hebben deze pepers vanaf de eerste kennismaking meteen omarmt en deze wereldwijd op de culinaire kaart gezet.
Struin maar eens een markt af in Portugal en je vindt er vele varianten voor. Gedroogd, in poedervorm, sauzen, marinades, ideaal voor de wereldberoemde piri piri kip.
In Nederland zie ik de laatste tijd steeds meer piri piri sauzen/marinades in de schappen van supermarkten. Helaas, moet ik jullie allemaal teleurstellen. Deze smaken helemaal niet naar de echte authentieke piri piri saus. Wil je een echte saus proeven? Dan raad ik je aan om deze aan te schaffen bij gespecialiseerde Portugese webwinkels. Maar je kan het ook makkelijk zelf maken met dit recept.
Ingrediënten
- 20 verse piri piri/ bird’s eye chili pepers, fijngehakt incl. zaadjes
- 8 teentjes knoflook, fijngehakt
- 250 ml olijfolie extra vierge
- 100 ml whiskey
- 2 el zeezout
- ½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een saus. Bewaar de saus in een schone glazen fles of pot in de koelkast.
Tip
Om de pot te steriliseren: Zet een pan met water op het vuur, doe de pot en de deksel erin en laat 15 minuten koken. Laat de pot en deksel drogen op een schone theedoek.