Aardbeien gemarineerd in port is werkelijk een waar genot om te eten, ik maak het dan ook vaak in de zomer om vervolgens bij het dessert te serveren. Ik gebruik hiervoor altijd Ruby port, deze port is een uitstekend instap modelletje onder de port liefhebbers. De Ruby port is dan ook de meest populaire soort in Nederland, dus waarschijnlijk ken je deze al. De smaak is niet te complex maar heerlijk zoet en vol door de rode fruitsoorten. Ideaal om bijvoorbeeld aardbeien in te marineren.
De Portugezen marineren vaak fruit in een klein beetje alcohol, port wordt het vaakst gebruikt, maar een likeurtje volstaat ook.
Dit doet men om nog meer smaak te geven aan een gerecht. Wil je liever geen alcohol gebruiken? Dan kan je deze vervangen door vers geperste citroensap of sinaasappelsap.
Voor dit recept marineer ik de aardbeien in zowel port als versgeperste sinaasappelsap. Deze combinatie vind ik echt hemels!
Ik vind het heerlijk om deze gemarineerde aardbeien te serveren met een bolletje vanille roomijs, maar het is ook erg lekker met hangop of rijstpudding (arroz doce). Een prachtig toetje vol met heerlijke frisse smaken, laat de zomer maar komen!
Ingrediënten
- 300 g aardbeien, in plakken
- 80 ml Ruby Port
- 1 el suiker
- ½ biologische sinaasappel, sap en rasp
- 12 bollen vanille roomijs
- een paar blaadjes munt, om te garneren
Bereidingswijze
- Meng in een grote kom aardbeien met de port, suiker, sinaasappelsap en rasp door elkaar en laat ca. 8 uur in de koelkast staan om de smaken in te laten trekken.
- Schep in elke ijscoupe 3 bolletjes vanille roomijs en verdeel de morangos em porto erover. Garneer met een paar blaadjes munt.