Hoewel je vegan en Portugal niet echt meteen met elkaar zou associëren, is het wel zo dat je steeds meer vegan restaurants ziet opkomen in Portugal en dan met name in de grote steden zoals Lissabon en Porto.
Door het toenemende toerisme in het land is de vraag naar plantaardig eten ook groter geworden en zijn het vooral de jonge generatie Portugezen die hier met hun restaurants op inspringen.
Hierdoor ontstaat er een nieuwe Portugese keuken die de traditionele Portugese smaken eren. En het eren van tradities, daar zijn de Portugezen meesters in.
Daarom heb ik deze vegan piri piri mayo onlangs bedacht. En weet je wat het mooiste is, deze saus is ook binnen 5 minuten gepiept! Deze pittige frisse saus is dan ook ideaal om te serveren bij de barbecue.
Voor dit recept heb je een hoge beker nodig en een staafmixer. Belangrijk is dat je de olie er langzaam inschenkt tot de saus de juiste dikte krijgt.

Ingrediënten
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 8 piri piri/ bird’s eye chili pepers, fijngehakt incl. zaadjes
- 3 el witte wijnazijn
- ½ biologische citroen, geraspt en sap uitgeperst
- 3 el whiskey
- 1 el suiker
- 1 el zeezout
- ¼ bosje bladpeterselie, fijngehakt
- 100 tot 150 ml olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Doe de ingrediënten, (behalve de olijfolie) in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Schenk nu telkens een straaltje olijfolie erbij en pureer met de staafmixer tot deze de juiste dikte heeft. Bewaar de mayo in een schone glazen fles of pot in de koelkast.
Tip
Wil je een dikkere mayo, voeg dan meer olie toe. Wil je een dunnere mayo, voeg dan meer citroensap toe.