Açorda Alentejana

door Linda

Als je wel eens in de Alentejo regio bent geweest in Portugal heb je ongetwijfeld deze soep op de menukaart zien staan. Açorda Alentejana is een bijzondere broodsoep bestaande uit maar een paar ingrediënten namelijk: oud brood, eieren, knoflook en heel veel koriander. Ik heb al wel vaker op mijn blog gezegd dat de Portugezen meesters zijn om met weinig ingrediënten de meest smaakvolle gerechten te creëren. Deze soep is dan ook zeker geen uitzondering.

De bereidingswijze voor deze soep is dan ook bijzonder te noemen. De eieren worden eerst gepocheerd en vervolgens wordt in het pocheerwater een pasta van koriander en knoflook aan toegevoegd.

Deze geurige bouillon schenkt men in een soepkom gevuld met oud brood en het gepocheerd eitje. Dit was een goedkope manier voor de boeren om in tijden van armoede toch een vullend maaltje op tafel te zetten. Doordat de boeren in Alentejo veel koriander verbouwde lag deze geurige kruid voor handen en werd deze iconische soep geboren. Verse koriander is dan ook 1 van de meest kenmerkende smaken uit de keuken van het vasteland van Portugal. 

Tegenwoordig worden er door de nieuwe generaties chefs met deze basisingrediënten nieuwe varianten gemaakt zoals met klipvis (bacalhau), chouriço of garnalen. 

Voor dit recept ga ik voor de traditionele versie waarbij ik de kruiden in een vijzel tot pasta fijnmaal om vervolgens in kokend water de smaken te laten trekken, alleen kies ik ervoor om mijn brood eerst even te roosteren in de oven voordat ik de bouillon over het brood schenk. Ik hou gewoon van de smaak van geroosterd brood dat dan vervolgens in de heerlijke geurige soep gaat trekken. 

Heb je geen vijzel? Gebruik dan een foodprocessor om de kruidenpasta te maken. 

Als je de basis voor deze soep onder de knie hebt, kun je zelf ook gaan variëren door er bijvoorbeeld vis of peulvruchten aan toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Açorda Alentejana

Aantal: 4 personen Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeel 5.0/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

 • 4 dikke sneetjes oude zuurdesembrood, in grote blokjes
 • 100 ml olijfolie extra vierge
 • zeezout
 • versgemalen witte peper
 • 60 g koriander
 • 4 teentjes knoflook
 • 1,5 l water
 • 1 el natuurazijn
 • 4 eieren

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng in een grote kom het brood met 2 el olijfolie, zout en peper. Spreid het brood uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de croutons in 25 minuten goudbruin krokant. 
 3. Doe de koriander met de knoflook en de rest van de olijfolie in een vijzel en wrijf tot een pasta. Breng op smaak met zout en peper. 
 4. Breng een pan met het water aan de kook en voeg de azijn toe. Zet het vuur laag. Maak met een lepel een draaikolk in het water, breek 1 ei  en laat voorzichtig in het water glijden. Pocheer de ei in ca. 3 minuten, schep met een schuimspaan eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de eieren.
 5. Doe de kruidenpasta bij het pocheer water, meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. 
 6. Verdeel de broodblokjes over de soepkommen, leg het gepocheerd eitje er bovenop en schenk de soep via de zijkanten erin.

Anderen vinden deze leuk

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy