Olá! Allereerst vind ik het echt enorm tof dat je hier op mijn blog Tasty Portugal even bent komen buurten.
Mijn naam is Linda. Ik ben geboren in Amsterdam, opgegroeid in Alkmaar en woon nu met mijn gezin in Zeist. Mijn vader is Antliaans en mijn moeder is Portugees (om heel precies te zijn komt ze uit het mooiste eiland van de wereld: Madeira).
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ondanks mijn multiculturele achtergrond ik echt een Hollandse opvoeding heb gehad. Mijn moeder ging speciaal naar school om Nederlands te leren. Zij sprak juist niet Portugees tegen ons. Ze sprak alleen Portugees als wij iets niet mochten horen, jammer genoeg voor haar kreeg ik de taal al snel genoeg door (een talenknobbel, erg handig!). Pas toen ik 12 was ging ik voor het eerst op vakantie naar Madeira. Daar ontmoette ik ook voor het eerst mijn (enorme) familie. Madeira is een prachtig klein eiland. Ik denk dat het een beetje te klein is voor mijn familie, want ik heb het idee dat er op elke hoek van de straat wel 1 of ander familielid van mij woont! Echt iedereen kent mijn familie daar. Ik ging er vanaf toen dan ook vaak naartoe op vakantie. Maar zoals een echte puber kon ik het prachtige natuur, het geweldige eten en zelfs de enorme gastvrijheid onder de bevolking niet echt waarderen. Het boeide me niet. Ik was meer bezig met Brandon Walsh en droomde ervan om op vakantie te gaan naar Beverly Hills.
Pas in 2019 toen ik voor het eerst sinds jaren weer op vakantie ging naar Madeira gingen mijn ogen open.
k zag ineens de prachtige kleuren van het bloemeneiland. Ik rook de zilte lucht aan de zee waar iedere dag verse vis gevangen werd om er vervolgens de lekkerste gerechten mee te maken zoals arroz de marisco of de zwarte haarstaartvis met gebakken banaan en passievrucht saus. De pure smaken van bijvoorbeeld caldo verde (boerenkoolsoep) die iedere dag vers gemaakt worden. Het leven vieren daar met je familie en vrienden iedere dag door middel van eten, goed en veel eten. Er ging een wereld voor me open. Dit was puur en echt. Dit was pas genieten.
Toen we meteen weer terug waren in Nederland ging ik op zoek naar Portugese kookboeken. Maar deze kon ik tot mijn grote verbazing nergens vinden. En als ik dan iets vond. Nou, dat was niet best. Ik kwam erachter dat er heel weinig bekend is over de Portugese keuken. Dit vond ik verbazingwekkend aangezien er ieder jaar toch vele Nederlanders op vakantie gaan naar Portugal. Toen begonnen mijn Portugese roots van binnen te borrelen. Hier moet ik iets mee doen. Ik werk al jaren als culinaire creatieveling, zo heb ik vele recepten mogen schrijven voor diverse tv-koks, bedrijfscateraars en toffe food merken. Ik heb mijn eigen food bedrijf. Dus recepten schrijven, ja dat lukt mij wel. Maar toch, ik durfde niet.
Tot begin 2021, een nieuwe jaar met een nieuw voornemen. Meer dingen durven doen. Dus vandaar dat ik de afgelopen maanden hard bezig was om vele recepten te schrijven, testen en fotograferen. Dit is echt een heel persoonlijk project van mij geworden waar ik al mijn Portugese hart en ziel in heb gestopt. Ik ga aan jullie laten zien hoe mooi, veelzijdig en leuk de Portugese keuken is. Ik durf dit avontuur aan te gaan! Gaan jullie met me mee?