Kip piri piri, ik ben er dol op. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor kip piri piri. Rijkelijk besmeerd met zelfgemaakte piri piri saus.
Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Mozambique, een voormalig Portugese kolonie. Hier werden voor het eerst de piri piri pepers ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers. Die brachten de pepers mee naar het vasteland van Portugal en ook dit gerecht. Kip piri piri is inmiddels uitgegroeid tot hét nationale gerecht uit Portugal. Vooral de Algarve wordt gezien als een foodie walhalla van dit verrukkelijk kippetje. Traditioneel eet men deze kip met flink wat friet en een simpele salade van tomaten, uien en komkommer. De salade brengt men op smaak met een dressing van Portugese olijfolie en azijn. Serveer er ook nog een lekker koud pilsje erbij en je dag kan niet meer stuk!
Inmiddels zie je wereldwijd al vele varianten van dit gerecht. Er zijn zelfs ook internationale fastfood restaurants gespecialiseerd in deze kip. Maar ik kan je verzekeren dat deze totaal niet in de buurt komen van de echte authentieke piri piri kip.
Traditioneel wordt de kip gevlinderd bereid op de barbecue. Deze wordt voordat het op de barbecue gaat royaal bestreken met piri piri saus.
Door de kip gevlinderd te bereiden op de barbecue wordt deze snel gelijkmatig gaar. Maar zoals je in onderstaand recept ziet is het ook makkelijk in de oven te bereiden. Vaak wordt de kip nadat deze klaar is nogmaals bestreken met de piri piri saus voor een extra kick. Ben je ook net zo’n hitte liefhebber als ik? Dan, go for it! Hou je van iets minder pit? Dan kan je ook wat minder saus gebruiken. Voel je vooral vrij om het naar jouw eigen smaak aan te passen. Of zoals vele Portugezen zouden zeggen: Kook op gevoel.
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 4 el zelfgemaakte piri piri saus, minder mag ook
- 2 biologische citroenen, in plakken
- 3 laurierblaadjes
- zeezout
- versgemalen witte peper
Bereidingswijze
- Haal de kip uit de koeling en laat ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Leg de kip met de borstzijde naar beneden en knip met een schaar de ruggengraat eruit. Klap de kip open en leg met de borstkant naar boven. Duw de kip (totdat je de borstbeen hoort kraken) plat.
- Verdeel de citroen en de laurierblaadjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de kip er bovenop en bestrijk de kip gelijkmatig met 2 el piri piri saus. Breng op smaak met zout en peper en rooster in ca. 45 minuten goudbruin gaar. Bestrijk na 30 minuten de kip met de rest van de piri piri saus. Haal de kip uit de oven en laat 15 minuten rusten voordat je de kip aansnijdt.