Je kan zeggen wat je wilt van de Francesinha, maar dat deze monster van een sandwich op de Portugese culinaire kaart hoort is gewoon een feit.
Het is ontstaan in 1953 toen Daniel da Silva terug kwam naar Porto na jaren gewerkt te hebben in Frankrijk en België. Eenmaal terug bedacht hij deze ode aan de croque monsieur. De Portugese smaken mochten hier uiteraard niet in ontbreken.
Hij creëerde een bouwwerk van gegrild vlees, worstjes en diverse vleeswaren en belegde het brood royaal met kaas en een spiegeleitje.
Alsof dat nog niet genoeg was overgoot hij het broodje met een overheerlijke biersaus! Jawel, biersaus!
Ik kan me voorstellen dat wanneer je dit nu leest je misschien afvraagt of dit nu wel zo lekker is.
Het doet mij zelf niet echt op een croque monsieur lijken, eerder een kapsalon. Nu ben ik zelf niet zo’n heel erg groot fan van een kapsalon. Teveel smaken en nauwelijks balans in het gerecht. Maar vergeet niet dat dit een gerecht is bedacht door een Portugees. En als er één ding is waar de Portugezen in uitblinken, dan is dat het creëren van gebalanceerde smaken. Dit gerecht is werkelijk een smaakexplosie.
Dat neemt niet weg dat men dit gerecht ook wel een hartaanval op je bord noemt in Portugal. Vaak wordt er zelfs nog een flinke portie friet bij geserveerd. Maar zeg nou eens eerlijk, hier wil je toch gewoon je tanden in zetten!
De ster van dit gerecht is wat mij betreft de biersaus. Deze sensuele saus straalt volgens legendes de liefde uit voor de Franse vrouw, de meest sensuele vrouwen volgens Daniel. Vandaar dat de naam Francesinha kleine française betekent.
Let op: de saus in dit recept is genoeg voor 4 tot 5 porties. Deze kan je prima een paar dagen in de koelkast bewaren of zelfs invriezen.
Ingrediënten
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
330 ml blond bier
200 ml tomaten passata
2 tl witte port
125 ml runderbouillon
30 g roomboter
1 tl piri piri saus
1 el maizena
zeezout
versgemalen witte peper
1 biefstukken
2 merguez worstjes
3 sneetjes wit casinobrood
4 plakken beenham
3 plakken jonge kaas
1 ei
Bereidingswijze
- Verhit de helft van de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg het bier, passata, port, runderbouillon, 20 gram roomboter en de piri piri saus toe en breng het geheel aan de kook. Meng de maizena met een beetje water tot een papje, roer door de saus en kook kort door. Breng de saus op smaak met zout en peper. Pureer de saus glad met een staafmixer.
- Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een grillpan.
- Besprenkel de biefstukken met de rest van de olijfolie en grill de biefstukken in ca. 4 minuten om en om gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de biefstuk rusten. Gril de worstjes in ca. 5 minuten rondom gaar. Snijd de worst verticaal doormidden. Snijd de biefstuk in plakken.
- Beleg 1 sneetje brood met de helft van de plakken ham, de helft van de biefstuk en de helft van de worst. Dek af met een sneetje brood. Herhaal dit nogmaals. Verdeel 2 royale plakken kaas over de sandwich en zet deze een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Bak ondertussen met de rest van de boter in een pan een spiegelei. Steek met een rond glaasje een klein rondje uit het plakje kaas.
- Leg de spiegelei bovenop het broodje. Leg het plakje kaas er bovenop zodat de dooier uit het rondje steekt. Schenk de biersaus royaal over de Francesinha.