Mmmm, chouriço! Nee, ik bedoel niet de spaanse chorizo, die ook best wel lekker is, maar de chouriço uit Portugal. Ik ben er dol op. Zelfs mijn 6-jarige dochter springt een gat in de lucht als ik weer eens chouriço gekocht heb. Wie deze chouriço geproefd heeft, zal het vast met mij eens zijn dat dit wel het allerlekkerste worstje is (sorry Spanje!). Waarom? Allereerst heeft deze worst een hogere vetgehalte dan een spaanse chorizo waardoor het als boter in je mond smelt. Daarnaast is deze ook wat kruidiger en dieper van smaak door de toevoeging van wijn, knoflook en peper.
De chouriço bevat ook minder paprika dan de spaanse chorizo waardoor deze niet zo rokerig smaakt.
Helaas, kan je chouriço niet in de supermarkt kopen. In onderstaand recept kan je de chouriço uiteraard vervangen door Spaanse chorizo. Maar ik raad je zeker aan om op zoek te gaan naar de Portugese variant. Online kan je genoeg webshops vinden met authentieke Portugese delicatessen. Geloof me, als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders.
Ingrediënten
1 Portugese chouriço van ca. 200 g
100 g cherrytomaten
1 klontje roomboter
6 eieren
2 el verse slagroom
witte peper
zout
4 dikke sneetjes zuurdesembrood, geroosterd
¼ bosje koriander, fijngehakt
Bereidingswijze
- Snijd de chouriço in dunne plakken.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de chouriço 6 minuten uit op laag vuur. Voeg na 3 minuten de cherrytomaten toe. Haal de chouriço en tomaten uit de pan.
- Klop met een garde de eieren met de slagroom los. Breng op smaak met peper en zout. Schenk het eimengsel in de pan en roer rustig met een spatel. Laat het eimengsel in ca. 4 minuten stollen tot een smeuïge massa. Haal de pan van het vuur en roer de chouriço en tomaten erdoor.
- Verdeel de roerei over het geroosterd brood en garneer met de koriander.